Alkmaarse studenten helpen mkb’ers

Veel mkb’ers voelen zich als een vis in het water in hun werkveld, maar worstelen soms met de digitali- sering van hun bedrijf. Als ondernemer weet je wat je wilt bereiken op digitaal vlak, maar hoe dan?

Zulke vraagstukken zijn vaak omvangrijk en voor veel kleine bedrijven te kostbaar om uit te besteden. Werkplaats Digitaal Ondernemen (WDO) biedt een laagdrempelige oplossing. Studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar en het ROC Horizon College buigen zich in de WDO over de digitale vraagstukken van mkb’ers uit West-Friesland. En dat levert veel op, vertelt projectleider Marrit Rijkmans.

‘De studenten zijn erg enthousiast. Het gaat natuurlijk om echte casussen, waarmee ze kunnen proeven aan het bedrijfsleven. Voor de ondernemer is het een groot voordeel dat de service gratis is en dat deze jongeren veel digitale kennis hebben.’ Zo boog student Jeroen Avis (Business IT en Management) zich over een efficiënt offertesysteem voor Ashley Jonkman van Jonkman Hospitality Group. ‘We hebben naast ons restaurant MED Trattoria in Medemblik ook een cateringbedrijf waarmee we veel evenementen verzorgen. Het liefst wil ik een systeem waarin je aanklikt hoeveel broodjes er bijvoorbeeld nodig zijn en dat dit direct wordt doorgevoerd in de offerte. Met deze wens heb ik aangeklopt bij de WDO’, legt Ashley uit.

Jeroen: ‘We hebben een prototype voor een offertetool gemaakt en de ROC-studenten gaan nu aan de slag met de daadwerkelijke uitvoering. Het grote pluspunt van deze opdracht is dat ik de kennis van school leer toepassen in de praktijk. En er spelen echte belangen bij, dus we streven naar het best mogelijke resultaat’. Ashley heeft alle vertrouwen in dat resultaat: ‘De jongens zijn soms nog wat introvert, maar je merkt dat er veel kennis zit en dat ze echt met goede oplossingen komen’.

Ruim 99% van alle bedrijven in Noord-Holland is mkb. Het mkb is daarmee dé motor van de Noord-Hollandse (Noordse) economie. Digitalisering kan mkb’ers helpen om de productiviteit te verhogen en de bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken. Rabobank is één van de partners van dit initiatief.

Artikel uit Rabo&Co (Tekst: Josiphine Vollbehr / Foto: Martijn Voorhout)

Previous
Previous

Winkeliers in Medemblik introduceren de innovatieve spaarapp

Next
Next

Studenten aan de slag na kick-off in Purmerend