Alles over Data Science

Als je meer wilde weten over Data Science, dan was je aanwezig bij de start van de minor Data Science voor Business IT studenten van Hogeschool Inholland. Studenten, docenten en ook ondernemers sloten aan en hoorden onder andere het enthousiaste verhaal van Pieter Rambags van nippur.nl: “Towards a data driven society”. Het gastcollege was de kick-off voor de nieuwe minor van de opleiding Business, IT en Management (BIM). Het ging het vooral over de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de BIM studenten hebben als ze afgestudeerd zijn. De kick-off was een groot succes. Erik Ellinger (BIM): “Om 9.00 uur ’s ochtends begon de kick-off en was iedereen nog een beetje afwachtend, maar om 16.30 uur ging iedereen met grote smile en vol inspiratie de deur uit.”

In de BIM-opleiding leren studenten een brug te slaan tussen de business en ICT. De nadruk van de minor ligt daarom op het contact met de praktijk. De vierdejaars studenten volgen vanaf september geen lessen meer, maar werken alleen nog maar aan opdrachten van bestaande bedrijven. Dit doen ze deels samen met studenten van Mathematical Engineering (ME) uit Diemen. Erik: “Voor het begin van de minor konden de studenten kiezen uit vijf opdrachten van bedrijven. Aan het eind van de kick-off gaan ze ook direct in gesprek met de klant. Ze moeten het probleem van de klant analyseren en achterhalen wat de klant echt nodig heeft om zijn probleem op te lossen. Wat is de vraag achter de vraag? Vervolgens moeten de BIM studenten de data verzamelen waarmee de ME studenten, de echte data scientists, aan de gang kunnen om de vraag van de klant te beantwoorden.”

Tijdens de minor worden geen lessen gegeven, wel zijn er workshops en gastcolleges van sprekers die hun ervaring in praktijk vertellen. Dit geeft een enorme meerwaarde aan de minor. Pieter was de eerste spreker van de reeks, en de meerwaarde van zijn verhaal was duidelijk. Niet alleen voor studenten, maar ook voor docenten en de aanwezige ondernemers.”

Een van de aanwezige opdrachtgevers was Corona Rentenaar, centrumcoördinator in Medemblik stad. Corona vertelt: “Wij zijn bezig met een loyaliteitssysteem voor het centrum van Medemblik. We implementeren een app voor het sparen bij de winkels in Medemblik. Via de app willen we straks ook met klanten communiceren en leuke acties doen. Tijdens de dag ben ik met de vier studenten die aan ons project werken, meteen aan de slag gegaan. Ze waren heel enthousiast en pakten het goed aan voor mijn gevoel. De studenten van Inholland gaan in dit traject samenwerken met leerlingen van S.G. De Dijk die de winkeliers wegwijs maken in het gebruik van de app. De Inholland studenten gaan meer kijken naar de data die je uit deze app kan halen. Ook gaan zij contact hebben met de winkeliers om te inventariseren wat zij uit de app willen halen.”

Deze dag maakte voor Corona zichtbaar wat data voor rol speelt in je leven: “We kregen veel voorbeelden waardoor het tastbaar werd. Ik vond het ook leuk om te leren hoe je features op je telefoon krijgt en wat daar allemaal achter zit. Wat bij mij wel is blijven hangen is dat je altijd zorgvuldig met data om moet springen.”

Previous
Previous

Studenten aan de slag na kick-off in Purmerend

Next
Next

Studenten digitaliseren offerte proces van MED trattoria